Volledig externe publicaties over arbeidsongeschiktheid / socioprofessionele re-integratie
Studie en boek rond chronische pijn en arbeidsre-integratie: Dokter, mag ik terug werken?
Binnen het multidisciplinair pijncentrum van het Ziekenhuis aan de Stroom (ZAS) in Antwerpen werd de voorbije 10 jaar expertise ontwikkeld over arbeidsre-integratie bij pijnpatiënten. In dit boek worden inzichten vanuit de literatuur gekoppeld aan ervaringen uit de praktijk. Het belang van maatschappelijke re-integratie voor het welzijn en welbevinden van de patiënt wordt aangetoond. Verder vindt u er een aantal aanbevelingen om deze maatschappelijke re-integratie vroegtijdig, gecoördineerd en multidisciplinair te faciliteren. Voor pijnspecialisten is het behandelen van een pijnklacht naar een aanvaardbare intensiteit primordiaal, maar wel tegen een achtergrond van maatschappelijke re-integratie.
De socioprofessionele re-integratie van werknemers in arbeidsongeschiktheid of invaliditeit vanuit het standpunt van de Dienst voor uitkeringen van het RIZIV : een investering die sociaal loont ? Een analyse over een veranderende politiek en de organisationele impact op de administratie die deze politiek in praktijk omzet. Deze verandering tegen het licht van een paradigmawijziging van een sociale staat en bepaalde sociale uitgaven die worden beschouwd als een sociale investering.
Enkel beschikbaar in het Frans.
Deze studie, uitgevoerd in opdracht van de Vlaamse minister bevoegd voor Werk, evalueert de samenwerkingsakkoorden in het kader van de socioprofessionele re-integratie langs Vlaamse zijde. Samen met de ziekenfondsen, de Vlaamse dienst voor arbeidsbemiddeling en beroepsopleiding (VDAB) en de gespecialiseerde dienst voor trajectbepaling en -begeleiding (GTB) werken we sinds 2009 samen om personen in arbeidsongeschiktheid terug te leiden naar de arbeidsmarkt.
De studie beslaat de periode 2013 -2014 en is enkel beschikbaar in het Nederlands op de website van het Hoger instituut voor de arbeid van de KULeuven.
Handvaten voor de begeleiding op maat bij re-integratie naar werk na kanker
Van de nieuwe kankerdiagnoses is 40% gesteld in de beroepsactieve leeftijd. Na een periode van arbeidsongeschiktheid wensen (ex-)patiënten vaak terug te keren naar de arbeidsmarkt.
Specifieke kennis over resterende probleemgebieden op lichamelijk, geestelijk, psychosociaal en arbeidsvlak helpt om de individuele werknemer te begeleiden bij de terugkeer naar of de heroriëntering van werk.
De studie ‘Handvaten voor de begeleiding op maat bij re-integratie naar werk na kanker’ formuleert aanbevelingen voor werkgevers, personeelsdiensten, trajectbegeleiders en anderen bij het opmaken van interventies op maat.
Deze uitgave van het Iridium Kankernetwerk is enkel beschikbaar in het Nederlands.
Deze studie stelt een aanpak voor om borstkankerpatiëntes te ondersteunen om hun werk te behouden vanaf de diagnose en/of bij hun latere terugkeer naar het werk. De aanpak bestaat uit een ergotherapeutische interventie van 5 fasen met als belangrijke succesfactor de samenwerking tussen de patiënte, haar zorgverlener, haar werkgever en de sociale zekerheid. De studie is een masterproef en is enkel beschikbaar in het Engels op de website van ACT Desiron.