print

Raadplegingen op afstand door artsen

Sinds de Covid-19-crisis vergoeden en betalen we terug bepaalde raadplegingen die artsen op afstand geven.

Om een antwoord te bieden op een belangrijke budgettaire overschrijding besliste de Nationale Commissie Artsen-Ziekenfondsen om artsen tijdelijk niet meer te betalen voor de consultaties die zij telefonisch geven. Sinds 15 februari 2025 is het honorarium tijdelijk 0 euro. Een geconventioneerde arts mag een telefonische raadpleging dus niet aanrekenen, noch aan de ziekteverzekering, noch aan zijn patiënten. Een niet-geconventioneerde arts heeft het recht om dit in de vorm van een ereloonsupplement aan bepaalde patiënten aan te rekenen.

Een werkgroep bekijkt momenteel hoe deze telefonische raadplegingen optimaler georganiseerd kunnen worden, en in de toekomst weer vergoed en terugbetalen kunnen worden.

We blijven intussen honoraria voor videoconsultaties vergoeden en terugbetalen aan patiënten. 

Op deze pagina:

Welke raadplegingen komen in aanmerking voor terugbetaling?

Er zijn voorwaarden verbonden aan terugbetaling. Volgende raadplegingen komen in aanmerking:

  • raadplegingen bij een arts waarmee de patiënt al een behandelrelatie heeft. Dat wil zeggen:
    • ofwel bij de arts die het globaal medisch dossier beheert (of een andere arts van deze praktijk)
    • ofwel indien er in het lopend kalenderjaar of in ten minste één van de twee kalenderjaren voorafgaand aan de raadpleging op afstand een fysieke raadpleging heeft plaatsgevonden.
  • raadplegingen bij een doorverwijzing door de arts naar een arts-specialist. De specialist moet in het verslag van de raadpleging de doorverwijzende arts vermelden.
  • raadplegingen in het kader van een georganiseerde huisartsenwachtdienst

Een raadpleging op afstand kan enkel gebeuren op aanvraag van de patiënt en na akkoord van de arts. De arts moet ook toegang hebben tot het patiëntendossier tijdens de raadpleging op afstand.

Opgelet: Huisartsen werkzaam in medische huizen mogen geen raadplegingen op afstand attesteren bij ingeschreven patiënten. Huisartsenwachtposten mogen daarentegen wel raadplegingen op afstand attesteren bij patiënten ingeschreven in een medisch huis.

Welke raadplegingen, honoraria nomenclatuurcodes en honoraria?

De codes die dateren uit het begin van de coronacrisis, hebben we vervangen door nieuwe nomenclatuurcodes voor raadplegingen op afstand.

De vergoeding van artsen voor telefonische consultaties is sinds 15 februari 2025 tijdelijk opgeschort. Het op 0 EUR terugbrengen van het honorarium heeft als gevolg dat een geconventioneerde arts een telefonische raadpleging dus niet mag aanrekenen, noch aan de ziekteverzekering, noch aan zijn patiënten. Een niet-geconventioneerde arts heeft het recht om dit in de vorm van een ereloonsupplement aan bepaalde patiënten aan te rekenen. Een niet-geconventioneerde arts heeft het recht om de patiënt te factureren in de vorm van een extra vergoeding, als de patiënt niet beschikt over een automatisch recht op de verhoogde tegemoetkoming “voordelen” (“VT-voordelen”).

We blijven wel honoraria voor videoconsultaties vergoeden en terugbetalen aan patiënten. 
Patiënten betalen een deel van het bedrag zelf (het persoonlijk aandeel of ‘remgeld’).
Het toepassen van de derdebetalersregeling is verplicht.

Hier zijn de vergoedingen, de bedragen die de patiënt moet betalen en de codes die u als arts moet gebruiken om ons te factureren voor deze videoconsultaties:

Nomenclatuur codeOmschrijvingHonorariumPersoonlijk aandeel rechthebbenden met verhoogde tegemoetkomingPersoonlijk aandeel rechthebbenden zonder verhoogde tegemoetkoming
101673Videoraadpleging door een huisartsNomensoft 1016731 EUR4 EUR
101695Videoraadpleging door een arts-specialistNomensoft 1016951 EUR4 EUR
101710Videoraadpleging door een huisarts op basis van verworven rechten of een houder van het artsendiplomaNomensoft 1017101 EUR3,5 EUR

Hiernaast zijn er ook zorg geleverd door (neuro)psychiaters en kinderneurologen en codes om deze te factureren.

Het innen van het remgeld

Voor het innen van het remgeld kan u onder meer:

  • een elektronisch betalingsverzoek gebruiken (bv. een URL om te betalen)
  • bij videoraadpleging een platform gebruiken met een ingebouwde betalingsmodule of een QR-code aan uw patiënt tonen
  • ervoor kiezen om het remgeld pas te innen bij een volgende fysieke raadpleging

Het innen van het remgeld is niet verplicht.

Welke platformen voor videoraadplegingen mogen gebruikt worden?

Het platform voor het uitvoeren van videoraadplegingen moet voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • communicatie verloopt via end-to-end encryptie
  • communicatie wordt niet opgeslagen op het platform
  • indien het platform andere functies bevat, naast de mogelijkheid tot video- of audiocommunicatie, waaronder de uitwisseling van documenten, worden die aangeboden op zo’n manier dat de gebruikers de toepasselijke wettelijke bepalingen na kunnen leven, zoals beschreven op de website van eHealth

Op de website van eHealth kan u een lijst terug vinden met nuttige platformen voor raadplegingen zonder fysiek contact. Deze lijst is echter niet volledig, en elk platform dat voldoet aan de hierboven vermelde voorwaarden mag gebruikt worden.

Wat brengt de toekomst?

Een wetenschappelijke reflectiegroep heeft gewerkt aan een nota voor een optimaal definitief organisatie- en financieel kader voor de raadplegingen op afstand door huisartsen. Deze reflectiegroep bestond uit vertegenwoordigers van de universiteiten, ziekenfondsen, artsensyndicaten, het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg en het RIZIV. 

De Nationale commissie artsen-ziekenfondsen en onze Technisch Geneeskundige Raad bespreken momenteel een vervolgtraject om de organisatie van medische consultaties op afstand, de tarieven en de vergoeding ervan te herzien.

 

Contacten

Medische directie: Nomenclatuur artsen

Tel: +32(0)2 739 77 20

E-mail: mednom@riziv-inami.fgov.be