print

Long-COVID-19: tegemoetkoming in de kosten van zorg bij aanhoudende COVID-19-symptomen

De COVID-19-crisis veroorzaakte niet alleen veel leed onder de patiënten tijdens de acute fase van de ziekte, maar een aanzienlijk deel van deze patiënten ontwikkelde ook Long-COVID-19, ook wel post-COVID-19 genoemd.

Patiënten met Long-COVID hebben al recht op een tegemoetkoming voor verschillende behandelingen in de eerste lijn. Soms zijn deze behandelingen ontoereikend en is er nood aan extra verstrekkingen bij verschillende zorgverleners.

Op deze pagina:

Wat voorziet deze overeenkomst Long-COVID-19?

Sinds 1 juli 2022 voorzien we een tegemoetkoming in de eerstelijnszorg via een gepersonaliseerd zorgtraject ‘Long-COVID’. Hiervoor sloten we een  overeenkomst voor 1 jaar tussen de eerstelijnszorgverleners en de verzekeringsinstellingen.

Sinds 1 december 2022 betalen we zorg terug in het kader van neurocognitieve diagnostiek en behandeling bij neuropsychologische klachten. De patiënt kan hiervoor terecht bij een neuropsycholoog en/of ergotherapeut in eerste of tweede lijn.

Op 1 juli 2023  werd de overeenkomst verlengd voor 1 jaar om tegemoet te blijven komen in de kosten van zorg voor mensen met aanhoudende klachten na een COVID-19-infectie. 

De patiëntenvereniging heeft via een enquête het zorgtraject geëvalueerd naar toegankelijkheid, tegemoetkomen aan de behoeften en de moeilijkheden die ze ermee ondervinden.

Het RIZIV heeft eveneens de opdracht gegeven om een evaluatie door te voeren naar het gebruik van dit zorgtraject om een inzicht te krijgen waarom het zorgtraject minder dan verwacht werd geïmplementeerd.

Een nieuwe overeenkomst start op 1 juli 2024. In deze overeenkomst blijft de toegang tot de kinesitherapeutische, psychologische, neurocognitieve, diëtistische en ergotherapeutische ondersteuning behouden. Echter wordt er geen terugbetaling meer voorzien voor logopedie. Er werd immers weinig een beroep gedaan op logopedie binnen de vorige overeenkomsten. Enerzijds omdat de problematiek  Long-COVID-19 uiteraard in aanmerking  moet komen voor logopedie, anderzijds omdat patiënten mogelijk al in bestaande terugbetaling (revalidatie of nomenclatuur) zijn opgenomen.  Het zorgtrajectmodel en het multidisciplinair overleg werd weggelaten om de toegankelijkheid te vergroten. Het multidisciplinair overleg werd vervangen door een startcode die kan worden aangerekend door de huisarts voor de begeleiding en de opvolging van een patiënt met Long-Covid-19.

Wie heeft recht op een tegemoetkoming binnen de Long-COVID-19 overeenkomst?

Als u aanhoudende klachten heeft na het doormaken van COVID-19-infectie, contacteer uw huisarts of arts-specialist zodat die een eventuele diagnose kan stellen en de begeleiding kan opstarten. Indien u reeds een diagnose heeft gekregen, kan u de huisarts contacteren om uw begeleiding op te starten. 

Om voor de terugbetaling van de zorg via deze overeenkomst in aanmerking te komen, moet u minstens 4 weken na een acute COVID-19 infectie aanhoudende klachten vertonen welke worden bevestigd na anamnese en klinisch onderzoek door uw huisarts of arts-specialist.

Richtlijnen voor de huisarts en andere zorgverleners zijn ontwikkeld onder impuls van het ebpracticenet (Richtlijn ‘Opvolging en revalidatie van patiënten met aanhoudende klachten na COVID-19 in de eerste lijn’ (ebpnet.be)).

Alle patiënten – los van het feit of ze voor de COVID-19-infectie werden gehospitaliseerd of niet – waarvoor de diagnose Long-COVID-19 wordt gesteld, komen in aanmerking voor deze overeenkomst.

Wat is de Long-COVID-19 overeenkomst?

Na het stellen van de diagnose bepaalt de huisarts of arts-specialist samen met u de zorgnood in functie van de gepersonaliseerde doelstellingen.

U kan vervolgens doorverwezen worden naar één of meerdere zorgverleners: 

  • een kinesitherapeut, 
  • een psycholoog, 
  • een neuropsycholoog, 
  • een ergotherapeut 
  • een diëtist. 

De huisarts of arts-specialist die vaststelt dat er behandeling nodig is, maakt de voorschriften op voor de betrokken zorgverleners.

Indien het behandelplan werd opgesteld door de arts-specialist, bezorgt deze dit behandelplan aan de huisarts zodat de huisarts u verder kan begeleiden en opvolgen. De huisarts begeleidt u in de behandeling en volgt u op.

Richtlijnen voor de huisarts en andere zorgverleners zijn ontwikkeld onder impuls van het ebpracticenet.

Wat betaalt een  patiënt bij de Long-COVID-19 overeenkomst?

U betaalt geen remgeld en geen supplementen voor de specifieke verstrekkingen binnen deze overeenkomst. De zorgverlener kan wel remgeld en eventueel supplementen aanrekenen indien het gaat om andere verstrekkingen van de nomenclatuur buiten deze overeenkomst.

Welke zorgverleners zijn betrokken? 

Na een bezoek aan uw huisarts of arts-specialist kan die u doorverwijzen naar een of meerdere zorgverleners.

U hebt in deze overeenkomst recht op terugbetaalde zorg van de volgende zorgverleners op voorschrift van uw huisarts of arts-specialist. Het voorschrift geeft aan dat het hier gaat over de diagnose Long-COVID-19. 

Voor elke verstrekking wordt het maximaal aantal zittingen per behandelingsjaar vermeld:

  • Kinesitherapie:
    • U heeft recht op 60 individuele kinesitherapeutische zittingen (30 min). Terugbetaling van dit bilan bedraagt  30 euro, u betaalt niets (geen remgeld en geen supplementen).
  • Psychologie:
  • Diëtetiek:
    • Eén bilan (diëtetisch onderzoek, anamnese, het stellen van de diëtetische diagnose en het opstellen van een behandelplan en advies) wordt opgesteld door de diëtist in overleg met  u.
      Terugbetaling van dit bilan bedraagt  56,22 euro, u betaalt niets (geen remgeld en geen supplementen).
    • 7 individuele diëtetische interventies kunnen worden terugbetaald
      Terugbetaling voor diëtieksessie bedraagt  28,11 euro, u betaalt niets (geen remgeld, geen supplementen).
  • Ergotherapie (in eerste of tweede lijn):
    • Eén observatiebilan (onderzoek van de functioneringsmogelijkheden en –beperkingen van de rechthebbende) wordt opgesteld door de ergotherapeut in overleg met u. 
      Terugbetaling van dit bilan bedraagt  56,22 euro, u betaalt niets (geen remgeld en geen supplementen).
    • 14 individuele ergotherapeutische interventies (60 min) kunnen worden terugbetaald aan  56,22 euro, u betaalt niets (geen remgeld, geen supplementen).
    • De ergotherapeut in tweedelijnssetting kan de behandeling enkel opstarten na het uitvoeren van een onderzoek door een neuropsycholoog.
  • Neuropsycholoog (in eerste of tweede lijn):
    • Eén neuropsychologisch onderzoek met evaluatie van de cognitieve functies (180 min). 
      Terugbetaling van dit bilan bedraagt 260,06 euro, u betaalt niets (geen remgeld en geen supplementen).
    • 10 individuele neuropsychologische interventies (60 min) kunnen worden terugbetaald.
      Terugbetaling voor neuropsychologische interventie bedraagt 86,69 euro, u betaalt niets (geen remgeld, geen supplementen).

Hoe lang duurt een traject binnen de Long-COVID-19 overeenkomst?

Toegang tot de verstrekkingen start op de datum dat de huisarts de code (401450) attesteert bij de eerste raadpleging en wordt berekend per behandelingsjaar. Een behandelingsjaar wordt gedefinieerd als een periode van 12 maanden vanaf de datum van aanrekening van de code.

Indien de arts vaststelt dat u na een behandelingsjaar nood heeft aan verdere zorg binnen deze overeenkomst, kunnen de verstrekkingen, voor een tweede behandelingsjaar vergoed worden na opnieuw attesteren van de startverstrekking  en voorschrijven van de verstrekkingen door de huisarts.

Wat moet de huisarts doen om u deze zorg te kunnen bieden?

Uw huisarts biedt u begeleiding en opvolging tijdens de Long-COVID-19 behandeling. 

Uw huisarts attesteert de pseudocode 401450 samen met de eerste raadpleging na de vaststelling van de diagnose Long-COVID-19.

Uw huisarts is de aangewezen spilfiguur in deze overeenkomst in samenwerking met alle betrokken zorgverleners, ook zij die meer het aspect arbeidsongeschiktheid opvolgen.

Verwijzing naar de gepaste zorgverlener(s) i.f.v. assessment en/of begeleiding is van cruciaal belang.

De betrokken zorgverleners bezorgen verslaggeving aan de huisarts.

Hoe lang duurt deze overeenkomst

Op deze nieuwe overeenkomst zal een beroep kunnen worden gedaan tot 31 december 2025. 
Indien de behandeling reeds gestart is voor het einde van deze overeenkomst, zullen alle verstrekkingen verricht na 31 december 2025 ten laste worden genomen in overeenstemming met de bepalingen van deze overeenkomst tot en met 31 december 2026.

Hoe kunt u een behandeling voortzetten die voor 1 juli 2024 is gestart?

Indien u een behandeling bent gestart voor of op 31 december 2023, zullen uw behandelingen verder ten laste worden genomen onder de voorwaarden van de overeenkomst van 1 juli 2023. 

Indien u het zorgtraject gestart bent op of na 1 januari 2024, heeft u twee keuzes: 

  • Het zorgtraject wordt verdergezet volgens de voorwaarden van de overeenkomst van 1 juli 2023. In dat geval zal er rekening worden gehouden met de reeds ontvangen behandelingen verleend in het kader van de overeenkomst van 1 juli 2023. 
  • Het zorgtraject te stoppen, en een nieuw behandelplan op te starten volgens de voorwaarden van de huidige overeenkomst. De reeds ontvangen verstrekkingen (verleend tot 30 juni 2024) zullen niet worden meegenomen bij de berekening van het maximale aantal zittingen volgens de huidige overeenkomst.

En wat na de Long-COVID-19 overeenkomst?

Op langere termijn wordt nagegaan of een zorgtraject kan uitgewerkt worden voor een bredere doelgroep. Bij deze aanpak wordt een uitgebreid literatuuronderzoek gedaan en is er bij voorkeur reeds een richtlijn opgesteld, gesteund op alle beschikbare evidentie. Het is belangrijk dat hierbij zowel aandacht wordt besteed aan een zoveel als mogelijk op evidentie gebaseerde optimale medische behandeling als aan het bevorderen van de levenskwaliteit en de integratie in het maatschappelijk en professioneel leven van de patiënt. 

Ten slotte is het belangrijk verdere wetenschappelijke inzichten rond Long-COVID te ontplooien. De fysieke, mentale en sociale gevolgen van de ziekte worden bestudeerd in het COVIMPACT-project, waarover je meer informatie vindt via de volgende link: Long-COVID en de fysieke, mentale en sociale gevolgen.

Het Federaal Kenniscentrum voor de gezondheidszorg (KCE) financiert 3 klinische studies met betrekking tot locomotorische revalidatie, voeding en neurocognitief en emotioneel herstel. 

Daarnaast worden de wetenschappelijke inzichten die zich wereldwijd ontwikkelen ook in ons land nauw opgevolgd. In het kader van zorgtrajecten is het ook nuttig om data voor de monitoring en evaluatie van de impact van de zorgtrajecten op de kwaliteit van de zorg en de gezondheidsuitkomsten voor de patiënten te verzamelen.

Contacten

Secretariaat medische directie

E-mail: ovcomeddir@riziv-inami.fgov.be