Endocriene en metabole ziekten: tegemoetkomingen voor zorg
Als u een endocriene of metabole ziekte hebt (diabetes, mucoviscidose of een zeldzame erfelijke monogene metabole ziekte) en aan bepaalde voorwaarden voldoet, dan kunt u terecht in een gespecialiseerd centrum. Het ziekenfonds komt dan tegemoet in de kosten. Bepaalde diabetespatiënten kunnen bovendien opgenomen worden in een zorgmodel “opvolging van een patiënt met diabetes type 2” of een zorgtraject volgen.
Op deze pagina:
Begeleidingsprogramma’s in centra voor diabetes
Als u aan diabetes lijdt en aan bepaalde voorwaarden voldoet, dan kunt u terecht in een gespecialiseerd centrum om er een algemeen begeleidingsprogramma te volgen. Zo’n programma leert u om beter om te gaan met uw ziekte. Er zijn begeleidingsprogramma’s:
Daarnaast zijn er ook specifieke begeleidingsprogramma’s:
- voor diabetespatiënten met voetwonden (doel: wonden genezen, amputaties vermijden, nieuwe wonden voorkomen en eventuele nieuwe wonden zo snel mogelijk verhelpen)
- voor diabetespatiënten met een draagbare insulinepomp (doel: een normale bloedsuikerspiegel bereiken en complicaties van diabetes voorkomen of vertragen).
- voor diabetespatiënten waarbij een draagbare insulinepomp onvoldoende helpt om een normale bloedsuikerspiegel te bereiken (met behulp van continue glucosemonitoring) - mogelijk tot en met 30/09/2021
- voor diabetespatiënten die geavanceerde en dure technologieën gebruiken (doel: komen tot een betere metabole controle ondanks een wisselende bloedsuikerspiegel die een rechtstreekse negatieve invloed kan hebben op het optreden van complicaties op lange termijn – mogelijk vanaf 01/10/2021 .
Opstarttraject diabetes type 2
Het doel van het "Opstarttraject diabetes type 2" is om betere ondersteuning te bieden aan patiënten met diabetes type in het beginstadium van de ziekte. Het is van cruciaal belang dat mensen met diabetes type 2 in een vroeg stadium van de ziekte specifieke ondersteuning krijgen zodra de diagnose wordt gesteld.
Vanaf januari 2024 verbetert het opstarttraject voor diabetes type 2 de organisatie van de zorg en de toegang ertoe verder, dankzij een uitgebreide vergoeding.
Zorgtraject diabetes type 2
Als u aan ‘diabetes type 2’ lijdt, dan kunt u een zorgtraject diabeter type 2 volgen. Zo’n zorgtraject organiseert en coördineert de aanpak, de behandeling en de opvolging van uw ziekte.
Programma ‘educatie en zelfzorg’ voor diabetes type 2
Voor aanvang van een zorgtraject kan uw huisarts een programma 'educatie en zelfzorg' opstarten. U krijgt dan diabeteseducatie van uw huisarts en hebt recht op de volledige terugbetaling van zelfzorgmateriaal.
Mucoviscidose
Als u aan mucoviscidose lijdt, dan kunt u terecht in een gespecialiseerd centrum . Het doel van zo’n centrum is uw prognose en levenskwaliteit verbeteren.
Zeldzame erfelijke monogene metabole ziekte
Als u aan een zeldzame erfelijke monogene metabole ziekte lijdt, dan kunt u terecht in een gespecialiseerd centrum. U leert er om te gaan met uw behandeling, uw dieet en de gevolgen van uw ziekte.
Contacten
Afdeling revalidatie
E-mail: revalidatie@riziv-inami.fgov.be