Overzicht van afgeleverde geneesmiddelen bij de apotheek nu toegankelijk voor iedere patiënt en zijn zorgteam
25-03-2025
De apotheeksector, het RIZIV, FOD Volksgezondheid en FAGG werken samen aan transparantie en kennisdeling voor meer kwalitatieve zorg
Vanaf vandaag kan iedereen het overzicht van alle geneesmiddelen die voor hen zijn afgeleverd in de Belgische apotheken, digitaal raadplegen. Dat bevordert de actieve opvolging van de eigen behandeling. Met toestemming, kunnen ook andere zorgverleners de afgeleverde geneesmiddelen digitaal raadplegen wanneer zij een therapeutische relatie hebben met de patiënt. Dit delen van informatie met de patiënt en binnen het zorgteam is essentieel voor het bevorderen van correct gebruik van geneesmiddelen en van de therapietrouw.
Op deze pagina:
Dankzij een grensverleggend akkoord dat het RIZIV in september 2023 sloot met de apotheeksector, is het mogelijk om op de meest beveiligde manier gegevens digitaal te delen vanuit de apotheek met de burger en het zorgteam.
Mickaël Daubie, Directeur-generaal van de Dienst geneeskundige verzorging van het RIZIV:
“Het RIZIV wil de participatie van elke persoon aan het behoud of de verbetering van zijn/haar eigen gezondheid bevorderen via de versterking van de gezondheidsvaardigheden. De toegang (via de centrale toegangspoort “Mijngezondheid.be”) tot alle geneesmiddelen die door de apotheek worden afgeleverd, is een stap in die richting, waardoor patiënten hun eigen behandeling beter kunnen opvolgen.
De uitwisseling van informatie tussen zorgverleners vormt de ruggengraat van een performant zorgsysteem. Dit maakt het mogelijk om dubbel gebruik of interacties tussen geneesmiddelen te voorkomen en zo de kwaliteit van de zorg te verbeteren.”
Nuttige informatie over uw geneesmiddelen bij de hand
Concreet kan elke landgenoot voortaan het overzicht van alle geneesmiddelen die de voorbije 6 maand aan hem of haar afgeleverd zijn, digitaal raadplegen: de naam van het geneesmiddel, welke sterkte, verpakkingsgrootte, merk, in welke apotheek het geneesmiddel verkregen is. Smartphonegebruikers kunnen de app Mijngeneesmiddelen downloaden en gebruiken of dit volgen via de overheidswebsite MijnGezondheid.be
Ook handig op MijnGezondheid.Be: wanneer iemand een voorschriftenvolmacht voor anderen heeft, kan die ook die afleveringshistoriek raadplegen. Dat inzicht kan helpen om meer therapietrouw te zijn aan de behandeling, wat leidt tot betere gezondheidsresultaten.
Risico’s vermijden, advies en zorgkwaliteit verbeteren
Ook andere zorgverleners met wie de patiënt een therapeutische relatie heeft, kunnen nu de historiek van de afgeleverde geneesmiddelen van de voorbije 6 maand van de patiënt digitaal raadplegen. Daarvoor moet de patiënt wel zijn geïnformeerde toestemming hebben gegeven. Het voordeel? Het ganse zorgteam kan over dezelfde informatie beschikken wat de afgeleverde geneesmiddelen van de patiënt betreft. Dat doet de kans op verkeerd gebruik, overdosering of onderdosering, en mogelijke interacties tussen geneesmiddelen gevoelig dalen. Het resultaat: de kwaliteit van de zorg gaat erop vooruit, de interdisciplinaire samenwerking verloopt vlotter en we verminderen het aantal ziekenhuisopnames die te wijten zijn aan verkeerd geneesmiddelengebruik.
Zorgverleners kunnen de afleveringshistoriek van hun patiënten bekijken via:
ProGezondheid, het portaal dat het RIZIV samen met de FOD Volksgezondheid uitwerkte. Het stelt zorgverleners in staat om verschillende gegevens en documenten te raadplegen en met de administraties uit te wisselen.
Koen Straetmans, voorzitter van FarmaFlux:
“Veel zorgverleners waren vragende partij om de persoonlijke historiek van de afgeleverde geneesmiddelen van hun eigen patiënten te kunnen raadplegen. In het belang van een optimale datagedreven zorg wensen de apothekers een voorbeeld te zijn voor het delen van gezondheidsgegevens met andere zorgverleners. Onze sector heeft al jaren ervaring met een veilige gedigitaliseerde gegevensuitwisseling tussen apothekers onderling. We werken verder samen met de overheid en andere zorgverleners om in de nabije toekomst als apotheker ook gezondheidsgegevens te kunnen ontvangen en te raadplegen. Dit geeft ons een completer beeld om zo ons farmaceutisch advies en onze dienstverlening nog beter en op maat te verzorgen.”
Contact
- Koen Straetmans, voorzitter FarmaFlux: koen.straetmans@apb.be.
- An-Sofie Soens, TeamComm RIZIV: communication@riziv-inami.fgov.be, +32(0)2 739 78 67
Over FarmaFlux:
FarmaFlux werd als een overkoepelende vzw opgericht op initiatief van VAN, AUP, APB en OPHACO om de gegevensuitwisseling van en naar de apotheken op een veilige en uniforme manier te beheren. De taak van FarmaFlux vzw hierbij is tweeledig: ze waakt over de kwaliteit en de juistheid van de gegevens die de apothekers willen uitwisselen vooraleer ze in de centrale databank van het Gedeeld Farmaceutisch Dossier (GFD) terechtkomen. Daarnaast kijkt de vzw strikt toe op het veilig gebruik van de via het GFD gedeelde patiëntengegevens, aangezien FarmaFlux de wettelijke verantwoordelijkheid draagt voor de privacybescherming van de patiënten. Het garanderen van veiligheid en uniformiteit is onze absolute prioriteit.
Voor meer inlichtingen, raadpleeg www.farmaflux.be
Over het RIZIV:
Het RIZIV is een federale instelling die, samen met de ziekenfondsen, een cruciale rol speelt in de organisatie en terugbetaling van gezondheidszorg en de uitkering van bij arbeidsongeschiktheid of ouderschap. Het RIZIV organiseert, beheert en controleert deze verplichte ziekte-en invaliditeitsverzekering in België. Het RIZIV staat onder toezicht van de Minister van Sociale Zaken. Het instituut organiseert ook overleg tussen de verschillende spelers op het gebied van ziekteverzekering, medische zorg en uitkeringen.
Het RIZIV heeft een brede waaier aan taken en voert deze uit in nauw overleg met zijn partners: ziekenfondsen, vertegenwoordigers van de sectoren in de gezondheidszorg, in het bijzonder individuele zorgverleners en zorginstellingen.